RC: Tisíc polibků


Název v originále: A Thousand Boy Kisses
Autor: Tillie Cole
Překladatel: Renata Heitelová
Nakladatelství: Yoli (Euromedia Group)
Rok vydání v ČR: 2017
Goodreads: 4,29
Databáze knih: 93 %
Počet stran: 352

Anotace: „Možná jsme jako ten třešňový květ. Jako padající hvězdy. Možná jsme se milovali příliš moc, příliš mladí a zapláli tak jasně, že musíme zaniknout. Extrémní krása, rychlá smrt.“
Jeden polibek trvá okamžik. Tisíc polibků však může vydržet na celý život.
Jeden chlapec, jedna dívka. Pouto mezi nimi je ukováno v jediném okamžiku a střeženo v srdci celou dekádu. Jejich pouto vydrží navždy. Nebo tomu alespoň věří.
Když se sedmnáctiletý Rune Kristiansen po dvou letech vrací z rodného Norska do ospalého městečka Blossom Grove v Georgii, kde se v dětství spřátelil s Poppy Litchfieldovou, vrtá mu hlavou pouze jediné: Proč mu dívka, která byla druhou polovinou jeho duše a která mu slíbila, že bude věrně čekat na jeho návrat, přestala před dvěma lety odpovídat na jeho dopisy a telefonáty? Poppyino mlčení zlomilo Runovi srdce. Zatrpkl a zatvrdil se. Když však odhalí pravdu, zároveň zjistí, že ještě větší bolest ho teprve čeká.


Není to série: Je to taková "Yoli klasika", takže samostatný román.

Obálka: Díky obálce jsem se vlastně rozhodla, že si knihu koupím. Ta naše česká je opravdu nádherná, ale líbí se mi také ta slovenská.

Hodnocení: Už na začátku si musíme ujasnit jednu věc, a to, že Poppy umírá. Nebojte se, není to žádný spoiler. Stačí si přečíst zadní stranu obálky. Takže pokud nemáte rádi tohle téma v knize, radši ji nečtěte. Kniha se podobá také velice známému titulu Hvězdy nám nepřály.
Pokud máte tyto příběhy rádi jako já, určitě se do knihy pusťte!
Vracíme se v čase do doby, kdy bylo hlavním hrdinům pět let a poprvé si potřásli rukou. V další kapitole nás autorka vezme do doby, kdy jim bylo osm a Poppy zemřela její milovaná babička.  Před svou smrtí Poppy daruje zavařovací sklenici s tisíci papírovými srdíčky, na která má zapisovat své polibky se svým milovaným, ze kterých ji málem puklo srdce. A jejím milovaným je právě Rune.
Když jim je patnáct, Rune se musí vrátit do Norska. Děj začíná o dva roky později, když se Rune vrací do Georgie a chce znát důvod, proč s ním Poppy přestala komunikovat. Ono zjištění ho bolí mnohem víc, než když ho Poppy odstřihla. Poppy zbývá jen několik měsíců života. A oni musí stihnout naplnit sklenici s tisíci polibky.
Kniha vás opravdu dožene k slzám, věříte v zázračné uzdravení Poppy. Střed je sice trochu nudný, ale stojí za to se jím prokousat. Konec je úžasný a smutný zároveň. Druhá a poslední věc, která mi na knize vadila, byl epilog. Ten si autorka mohla odpustit, nelíbil se mi takový konec.
Kniha stojí za to, doporučuji ji všem plačkám jako jsem já! Kvůli výše uvedeným důvodům strhávám dvě procenta a verdikt je tedy 98 %!
Cristine

Komentáře

  1. Ano ! Nudný stred! Souhlas 🙂 A přiznám se, ze epilog mě taky dost překvapil.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky