RC: Letní dny a noci


Název v originále: Summer days and Summer Nights
Autoři: Leigh Bardugo, Nina LaCour, Libba Bray, Francesca Lia Block, Stephanie Perkins, Tim Federle, Veronica Roth, Jon Skovron, Brandy Colbert, Cassandra Clare, Jennifer E. Smith, Lev Grossman
Sestavila: Stephanie Perkins
Překladatel: Ivana Svobodová
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání v ČR: 2017
Goodreads: 3,58
Databáze knih: bez hodnocení
Počet stran: 408

Anotace: Možná za to můžou ty dlouhé a líné dny, nebo je to možná to teplo, co lidi dohání k šílenství. Ať tak či tak, léto je tím správným časem na lásku. Letní dny a noci vám přináší 12 kouzelných prázdninových políbení od těch nejznámějších young adult autorů. Vytáhněte svou plážovou stoličku a nasaďte si sluneční brýle, máte před sebou dvanáct příběhů, ze kterých sálá letní nálada a do kterých se zamilujete.

Pro fanoušky Dárku z pravé lásky, milovníky léta a čtenáře Stephanie Perkinsové!


Jsou to povídky: Je to jedna z mála povídkových knih pro teenagery. Obsahuje dvanáct naprosto různých povídek od dvanácti různých autorů. Jedna povídka má průměrně 34 stran.

Obálka: Na rovinu říkám, že hezčí obálku jsem hodně dlouho neměla v ruce. Nepřevzali jsme originál (díky Bohu!), tato obálka je dílem CooBoo. Moc se jim povedla. Každá stránka je lemovaná sluníčky.

Hodnocení: Tuhle knihu nebudu hodnotit v procentech, protože to nejde. Něco se mi líbilo a něco ne, ale bylo by to nefér zprůměrovat. Zezačátku jsem z knihy dobrý pocit neměla. První tři povídky mě vůbec neoslnily (Hlava, šupiny, jazyk, ocas - Leigh Bardugo, Konec lásky - Nina LaCour, Poslední bitva v Krváku - Libba Bray). Povídky od Bardugo a LaCour byly takový průměr - neurazí, nenadchne. Ale Poslední bitva v Krváku byla absolutní propadák! Ani mi to nedávalo smysl, musela bych si to přečíst asi ještě desetkrát, abych to pochopila...
Můj dojem z knihy naštěstí vylepšila Francesca Lia Block se svou povídkou Zvrácená rozkoš (název je trochu zavádějící :D ) a Stephanie Perkins s povídkou Za devadesát minut odbočte na sever. Tyhle dvě se mi líbily, ale pořád to nebylo úplné WOW.
Povídka Suvenýry od Tima Federleho na tom byla podobně jako Konec lásky. Obě vyprávěly o homosexualitě a byly takové průměrné (to, že jsem z nich nebyla nadšená nemá nic společného s homosexualitou!).
Hodně štěstí a na shledanou od Brandy Colbert a Tisíc způsobů, jak by se to mohlo všechno pokazit od Jennifer E. Smith se mi líbily, ale byl to stejný případ jako Za devadesát minut odbočte na sever. Bylo to dobré, mělo to hlavu a patu, ale nebylo to na 100 %.
Asi jste si všimli, že některé povídky jsem záměrně vynechala. O těch vám chci říct víc, protože ty se mi líbily opravdu hodně. A řazení není podle oblíbenosti, ale podle pořadí v knize.

Setrvačnost - Veronica Roth
Claiřin bývalý nejlepší přítel umírá v nemocnici. Přál si, aby Claire přišla na poslední navštívení. Poslední navštívení je stav, kdy lékaři propojí vědomí člověka s vědomím umírajícího a ti dva spolu znovu prožijí některé, ze svých vzpomínek. Claire zpočátku nechápe, proč si Matt na poslední navštívení vybral zrovna ji.
Miluju styl psaní Veronicy Roth, zase mě dohnala k slzám, dávám 100 %.

Milostný labyrint - Jon Skovron
Lena a Arlo pracují v Hotelu del Arte. Pro zaměstnance je nejdůležitější maximální spokojenost hostí, takže si při otvírání nového labyrintu v areálu zahrají na dohazovače.
Tohle je veselá letní povídka. Je čtivě napsaná a je škoda, že takových veselých povídek v knize není víc. 100 %!

Zbrusu nová atrakce - Cassanra Clare
Lulu odjakživa žije v lunaparku. Před nedávnem její otec z lunaparku utekl a Lulu nechal jenom lístek na rozloučenou. Lunaparku hrozí brzký bankrot, ale jednoho dne se objeví Luluin stýc s nevlastním synkem, který Lulu kdysi pozvracel, a chce do lunaparku investovat. Ne všichni jsou z inovací nadšení...
Konečně jsem si přečetla něco od autorky Nástrojů smrti, Pekelných strojů a Paní půlnoci! Tahle povídka se špetkou fantasy byla napínavá a dobře napsaná, 100 %!

Mapa perfektních maličkostí - Lev Grossman
Mark uvízl v čase. Každý den je 4. srpen. Ale zdá se, že nikdo kromě něj o tom neví. Jeho rodiče se pokaždé ve stejnou dobu začnou hádat o autě. Jeho sestra cvičí skladbu, ale nezlepšuje se. Každý den probíhá úplně stejně. Mark jednoho 4. srpna potká Margaret. Margaret také ví, že uvízla v čase. Jsou jediní dva, kteří si to uvědomují a musí zjistit proč se to děje.
Tahle povídka je skvěle promyšlená s překvapivým závěrem, 100 %! Když jsme u té přesnosti, knihu jsem dočetla 31.7. v 23:59. Stačila minuta a nemohla bych to počítat do červencového WRAP UPu.

Všechny "100% povídky" jsou až v druhé půlce knihy, takže pokud vás to zezačátku nechytne, ještě vydržte!

Cristine

Komentáře

Oblíbené příspěvky