RC: Co mě naučil tučňák


Název v originále: The Penguin Lesson
Autor: Tom Michell
Překladatel: Irena Steinerová
Nakladatelství: Noxi
Rok vydání v ČR: 2016
Goodreads: 4,01
Databáze knih: 84 %
Počet stran: 205

Anotace: Jedinečný, silný životní příběh o nevídaném vztahu mezi mladým učitelem a tučňákem. Pro všechny, kteří kdy snili o tom rozumět řeči zvířat.

Dvacetiletý Tom Michell, toužící po dobrodružství, přijme místo učitele na prestižní argentinské internátní škole. Během svého výletu do Uruguaye zachrání tučňáka uvězněného v ropné skvrně. Ten den se jeho život navždy změní. Pták, který dostane jméno Juan Salvador, odmítá mladého učitele opustit a jemu tak nezbývá nic jiného, než svého nového „domácího mazlíčka“ propašovat přes hranice a vrátit se s ním zpět do školy. Tučňák se samozřejmě brzy dostává do centra pozornosti. Stane se z něj nejen maskot ragbyového týmu, důvěrník paní domácí, spoluhostitel Tomových party, ale také nejokázalejší plavecký trenér ve světových dějinách. Navzdory těžkým časům peronistické vlády, hrozivé ekonomice a politickým bojům Juan Salvador všechny kolem sebe rozveseluje.


Není to série: Není to rozhodně typická kniha, kterou bych nazvala třeba "samostatným románem". Jedná se o část života Toma Michella, kterou prožil s tučňákem Juanem Salvadorem.

Obálka: Obálka je moc krásná, zdobí ji Juan Salvador. Obrázky tučňáka najdeme také uvnitř knihy, knihu ilustroval Neil Baker. Kniha má červené hrany stránek. Den poté, co jsem si knihu koupila za dvě stovky, jsem ji našla v Levných knihách za stovku a jediný rozdíl byl v těch stránkách. Pokud je nutně nemusíte mít červené, doporučuji vám si ji koupit v LK.

Hodnocení: Autor pracuje jako učitel v Jižní Americe. Jednoho dne najde na pláži vyplavená mrtvá těla tučňáků pokrytá ropou a dehtem. Pouze jeden tučňák jeví známky života, ano, asi tušíte, že je to Juan Salvador. Mladý učitel se rozhodne ho zachránit a ani netuší, jak moc mu Juan změní život...
Kniha je psaná tak, jak se to stalo, takže pokud se vám budou zdát některé pasáže zbytečné, věřte, že pro autora jsou to důležité zážitky, které chtěl do knihy zapsat. Není tam moc přímé řeči, protože je to spíše stylem převypravování.
Je to velmi tenoučká knížečka, ale změní váš názor na svět. Uvěříte, že jsou stále na světě dobří lidé a že vztah k zvířeti může být silnější než cokoliv jiného. Některé věty jsou jako citáty.
Juana Salvadora budete určitě milovat a autor sám sebe líčí taky sympaticky, věřím, že si to nijak nepřibarvil.
Kniha není jen o tučňákovi. Tom Michell píše také o nelehkém životě lidí v Uruguayi a Argentině. Velmi mě zasáhla scéna, kdy mu za pár šupů (pardon, za pár pesos) čistil malý chlapec boty, aby mohl přispět své rodině na obživu. Celkově mi přišel život tamního obyvatelstva diametrálně jiný než náš život.
Je to skvěle napsaná kniha, a teď si vemte, že se to opravdu stalo... Jedná se o jedinečně kouzelný příběh, který by si měl přečíst každý - kluci, holky, muži, ženy. Ale řekla bych, že víc upoutá starší čtenáře. Ale mě uhranula, při psaní recenze mám slzy v očích, dávám 100 %! Miluju tě, Juane Salvadore!
P. S. Opravdu stojí za to si knihu za tu stovku v LK pořídit.
Cristine

Komentáře

Oblíbené příspěvky