RC: Má lady Jane


Název v originále: My Lady Jane
Autor: Cynthia Hand, Brodi Ashton, Jodi Meadows
Nakladatelství: Fragment, 2017
GR: 4,12*/5*
DK: 85 %
Počet stran: 408
Série: The Lady Janies #1

Anotace:
Historie se nemusí brát příliš vážně… Dopřejte si královskou zábavu!
Jana Greyová má za sebou totéž, co řada šlechtičen před ní: svatbu s naprosto cizím mužem. Navíc má tu smůlu, že sňatkem se ocitla přímo uprostřed politického komplotu, který svrhl z trůnu jejího bratrance, krále Eduarda, a z ní udělal královnu. Na celýc
h devět dní! Má opravdu vládnout, nebo řešit, že má hrad plný spiklenců a její novomanžel se ve dne proměňuje v koně? 
Originální fantasy na motivy historických událostí, které ale nebere příliš vážně. Čeká vás dokonalý černý humor, nadsázka, láska, dobrodružství a dokonce i troška magie.

Hodnocení:
Tuto knihu napsaly hned tři autorky, což obdivuhodné, já bych se u psaní s někým dalším určitě pohádala. Tady to ale vůbec nebylo na škodu! Bylo to velmi vtipné (i když se u knih hlasitě nesměju) a styl psaní měl spád!
Kniha je vyprávěna v er-formě, ale takové trochu netypické, protože se tam vyskytuje i ich-forma, když nám k ději chtějí vypravěčky něco říct. Hodně mi to sedlo, protože obecně er-formu nemusím, ale tady to bylo podáno jako příběh, který vám někdo vypravuje.
Už v prologu si můžeme přečíst, že autorky (kolikrát v této recenzi ještě napíšu autorky?!) pro Janu zamýšlejí jiný konec než popravu po devítidenní vládě. Nebudu tu psát žádné spoilery, ale konec byl skvělý a myslím si, že rozhodně mnohem lepší než ve skutečnosti (nebojte, to není spoiler, když už v prologu je to tak podáno).
Pokud jste v dějepise, stejně jako já, o Janě Greyové nikdy neslyšeli, tak vám to trochu nastíním. Jestli vás nějaká historická fakta nezajímají, přejděte rovnou k dalšímu odstavci, prosím. Nedávno skončil středověk a u moci jsou Tudorovci. Pokud si nemůžete vybavit žádného Tudora, vzpomeňte si na toho chlapa s šesti manželkami (z nichž skoro polovinu popravil), co založil vlastní náboženství. Tak tenhle ten chlápek je otec krále Eduarda a strýc Jany. Jana se k moci dostane náhodou, jen na devět dní, po smrti jejího bratrance. V zemi jsou náboženské spory mezi katolíky a příznivci nově vzniklé anglikánské církve.
Autorky dostaly super nápad a místo "nudných náboženských sporů" sem hodily Verity a Ediany. Rozdíl je jednoduchý - Ediané na sebe mohou brát podobu zvířete, jako Janin nastávající Gifford.
Tohle pojetí dějin mě nadchlo! Je to totiž naprosto originální, ale zároveň jsou zachovány skutečné charaktery postav - například Marie Krvavá by nejraději viděla všechny Ediany na hranici.
V knize jsem se s Janou hodně ztotožňovala, protože je to tramtadadá velká knihomolka! Ale sympaťák byl také Gifford a dobře byl promyšlený charakter jeho otce - lorda Dudleyho.
Miluju historii, takže jsem byla nadšená i z tohohle hlediska. Samozřejmě ji nemusíte milovat, to neznamená, že se vám pak kniha nebude líbit. Já mám totiž i ráda právě Tudorovce, protože co si budem - není to nuda!
Jedná se o první díl volné trilogie, každý díl bude o jiné lady Jane - dvojka je věnována Janě Eyrové a trojka bude o Calamity Jane. Doufám, že je ve Fragmentu vydají!
Hodně se mi líbí i naše obálka - jediné, co nesedí jsou vlasy, protože v knize často zmiňují, že je Jana zrzavá.
Pokud jste knihu ještě nečetli, tak vřele doporučuju, asi tušíte, jak knihu hodnotím... Za mě jedna z pěti nejlepších knih tohoto roku!
☆☆☆☆☆
Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji knihkupectví Martinus , kupujte tady! Do Vánoc se to už nestihne, ale stejně si my knihomolové kupujeme knihy v každé roční době, ne? A tahle za ty penízky opravdu stojí!
Výsledek obrázku pro martinus cz logo
Cristine.


Komentáře

Oblíbené příspěvky