RC: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti


Název v originále: Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children
Autor: Ransom Riggs
Překlad: Bronislava Grygová
Nakladatelství: Jota, 2012
DK: 79 %
GR: 3,89
Počet stran: 358
Série: Sirotčinec slečny Peregrinové #1

Anotace: Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií. To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu. Fantasy doprovázená strašidelnými starými dobovými fotografiemi, při které běží mráz po zádech. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti zaujme dospělé, teenagery a všechny, kdo mají rádi temná dobrodružství.
Hodnocení: Kdybych měla celou knihu zhodnotit pouze jedním slovem, bylo by to na 100 procent WOW. Dlouho jsem si rozmýšlela, zda do této série jít nebo ne, protože reakce lidí jsou rozporuplné (viz. hodnocení na GR a DK). Často se v recenzích objevuje, že lidi čekali něco jako horor a naneštěstí se při čtení nebáli, což je dle jejich názoru zklamalo. Chápu, že pokud si knihu přečte někdo a očekává něco jako knihu od Kinga. asi to nebude to pravé ořechové. Já jsem do knihy šla s tím, že jsem si ani pořádně nepřečetla anotaci a řekla jsem si, že se prostě nechám překvapit.
Od začátku mě fascinovaly staré fotografie, kterými je příběh doplněn. Mnohé snímky jsou ze soukromé sbírky autora knihy Ransoma Riggse.
Když už se rozplývám nad fotkami, musím taky pochválit krásné hladké a lesklé stránky, které kupodivu nejsou z recyklovaného papíru, a nádherné grafické zpracování. Je to jeden z velkých knižních skvostů zdobící mou knihovničku.
Hlavní hrdina Jacob je sympatický teenager odhalující minulost svého milovaného zesnulého dědečka. Není to takový typický crush každé holky, co si knihu přečte, ale na nic si nehraje.
Nejvíc mi k srdci přirostli podivní. Velmi sympatická je Emma, dívka s ohněm v rukách, a samozřejmě slečna Peregrinová, která se dokáže proměnit v ptáka peregrína.
Obdivuji autorovu barvitou fantazii a absolutně originální příběh. Věci, které se vám mohly zdát na začátku zcela bezvýznamné, se nakonec spojí do úžasné skládačky.
Mám ráda téma časové smyčky a tady to bylo dvojnásob úžasné, ale podrobnosti vám nechci prozrazovat...
A teď už zbývá jen vyvrátit tvrzení, že se při čtení nebudete bát. Ke konci knihy mi běhal mráz po zádech tam a zpátky! Rozhodně to není pohádka pro malé děti, ale horor taky rozhodně ne. Takový mix.
Celou recenzi bych uzavřela tím, že Ransom Riggs má asi nejlepší fantazii hned po J. K. Rowling a kniha bude mít už napořád místo v mém srdci!
Knihu hodnotím pěti hvězdičkami z pěti!
☆☆☆☆☆
Díky všem, kteří si přečetli celou recenzi a budu moc vděčná každému, kdo bude můj blog odebírat (rubriku "Pravidelní čtenáři" najdeš na domovské stránce v liště nalevo)!
Cristine




Komentáře

Oblíbené příspěvky